Jak zrobić sos holenderski do szparagów

Ten artykuł jest owocem współpracy naszej redakcji z portalem internetowym podlaczyc.pl

Aby przygotować pyszny i łatwy sos hollandaise do szparagów, zacznij od upieczenia szparagów. Umieść szparagi na blasze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Posyp solą. Piecz szparagi przez 8 do 10 minut, w zależności od grubości pędów. Podczas ostatnich kilku minut pieczenia, przygotuj sos hollandaise. Aby zrobić sos hollandaise, rozpuść masło w małym rondelku na małym ogniu lub w mikrofalówce przez 30 sekund.

Dodaj żółtka do miksera i miksuj na dużym ogniu przez około 15 sekund. Powoli wkraplaj roztopione masło do blendera. Następnie ubijaj, aż sos będzie gęsty i puszysty. Podawaj na gorąco lub na ciepło. Jeśli chcesz, udekoruj cytryną. Sos hollandaise będzie idealny w połączeniu z pieczonymi szparagami. Będzie pyszny z każdym daniem!

Przepis na sos hollandaise sprawia, że wystarczy na jeden funt szparagów, ale możesz go łatwo podwoić lub potroić, aby pomieścić większe porcje. Jeśli zrobisz za dużo sosu, zachowaj go i użyj do jajek po benedyktyńsku następnego dnia! Aby przygotować szparagi, możesz pokroić je w grube lub cienkie włócznie. Grubsze włócznie będą się wolniej gotować. Szparagi są dostępne przez cały rok, ale świeże szparagi są najlepsze.

Możesz podawać szparagi z sosem hollandaise lub posypane posiekaną pietruszką i szczypiorkiem, lub podawać je zwykłe. Jeśli sos Hollandaise się zepsuje, wystarczy dodać w jego miejsce roztopione masło. Aby zapobiec pękaniu sosu, konieczne jest obfite ubijanie. Kiedy już opanujesz sos hollandaise, możesz podać szparagi z nim jako przystawkę lub danie główne.

Sos hollandaise jest łatwy do wykonania i możesz go przygotować w mniej niż minutę za pomocą blendera. Kluczowe składniki to żółtka jaj, sok z cytryny i pieprz cayenne. Wymieszaj je razem i gotuj, aż staną się bladożółte. Podczas gdy sos się gotuje, dodaj roztopione masło. Masło zagęści sos, a szparagi będą nim zwieńczone.

Aby sos był gęsty, dodawaj masło, powoli, i ubijaj aż do całkowitego połączenia. Nie dodawaj za dużo na raz, bo masło się rozdzieli. Zdejmij rondel z ognia, gdy już całkowicie się połączy. Możesz teraz dodać sok z cytryny i doprawić sos solą, sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Możesz spróbować sosu przed podaniem. Kiedy już przygotujesz sos, czas na podanie.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *